Tartelet | Domestic Science
  • Set
    194

Tarteletter, høns i asparges, finder tit vej ind i min undervisning.

Tarteletter er nemlig super restemad i bæredygtighedsforløb, en mulighed når man arbejder med fødevarebevidsthed og partering og brugen af en hel kylling, påske- eller julemiddagstilbehør eller bare old school dansk mam. Tarteletter er en dansk klassiker, som finder vej til danskernes middagsborde i mange sammenhænge.

Tarteletter kan bare en masse – og så er det nemt og billigt at arbejde med.

Jeg anvender alverdens kyllingstykker, når jeg laver tarteletter. Har jeg en rest eller noget skrog, anvender jeg dette. Men et par kyllingebryster til den hurtige middag eller lektion, kan også nemt løse opgaven til høns i asparges.

Vi kommer ikke uden om at tarteletter oprindeligt laves på skrog og rester. Det er lidt synd at anvende bryster til retten, men skal det gå hurtigt, skal det gå hurtigt…

Note: når jeg anvender skrog til høns i asparges, sætter jeg tit en gryde over med skrog om morgenen, når jeg møder ind på arbejde. Et skrog må gerne simre i lidt længere tid, end hvis du anvender kyllingebryst  (kyllingbryst = en hurtig tartelet med høns i asparges). Vi skal nemlig liiige have det sidste kød nedbrudt og simret fra knoglerne, ligesom at der gemmer sig en masse guf og smag i skrogets ben m.m. 

Kyllingesuppe | Domestic Science
Et par kyllingebryster kan simre i 20 minutter, inden at de skæres i tern eller pulles, og fyres i den opbagte sauce. Så skal du bare smage til med hønsebouillon(-terninger = hvis du skal lave tarteletter hurtigt i en hverdag eller tidspresset madkundskabslektion).

Ja, så gør eleverne reelt set ikke denne del, men det er altså ikke raketvidenskab at komme et skrog i en gryde og hælde vand på. Og netop skrog er noget jeg gemmer, når jeg har arbejdet med hele kyllinger tidligere på året = penge sparet.

Tartelet | Domestic Science

Tarteletter

bcdf3bc420b266657198f66877a16a3e?s=30&d=mm&r=g | Domestic ScienceChristian Svane
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 40 minutter
Samlet tid 1 time
Retter Hverdagsmad, Jul
Køkken Dansk

Ingredienser
  

Kogning af kyllingekød

  • 2 kyllingebryster eller blandet kyllingerester fra lår og skrog (ca. 400-500 g kød).
  • 1 løg
  • 2 stk hønsebouillonterninger
  • Ca. liter vand
  • 2 laurbærblade
  • 1 tsk salt

Opbagt sauce

  • 30 g smør eller margarine
  • 40 g g hvedemel
  • 3-4 dl suppe af den væske som kyllingen kogte i
  • 1 dåse aspargessnitter
  • Ca. 1 tsk salt og peber til tilsmagning

Sådan gør du
 

Kogning af kyllingekød

  • Pil og skære løget groft.
  • Kom skrog/kyllingebryster, løg, bouillon, laurbærblade og salt i en gryde og bring i kog under låg. Hvis du arbejder med et stort skrog, kan du snildt tilsætte mere vand, således skroget er dækket. Så kan du med fordel koge væsken ind senere, hvis der er meget vand tilbage. Så får den nemlig mere smag!
  • Når vandet koger, skruer du ned på lav varme og lader skrog/kød simre under låg i ca. 20-30 minutter. Og skrog må som sagt gerne stå længere = mere smag.
  • Skum gerne urenheder af væsken, hvis disse dennes på toppen (grå-hvid skum på toppen af kogevandet).
  • Efter 20-30 minutter tages kødet og skæres i tern eller rives af skroget. Samtidig lader du væsken i gryden koge videre og reducere, således du får en mere intens fond.
  • Stil kød til side, når det er klar og gør den opbagte sauce klar.

Opbagt sauce

  • Sæt en si oven på en skål og hæld aspargessnitterne i sien. Gem væsken i skålen til saucen.
  • Klargør smør, hvedemel og mål 4 dl suppe fra gryden som kødet simrede i.
  • Smelt smør/margarine i en gryde ved middelhøj varme.
  • Klar med piskeris! Tilsæt hvedemel og pisk det ind i smørret til det samler sig.
  • Nu hælder du langsomt væsken fra asparges på jævningen, mens du pisker konstant.
  • Fortsæt med at piske mens du tilsætter væsken fra suppen. Herfra er det et spørgsmål om at juster tykkelsen efter dine ønsker.
    Hvis saucen er blevet lidt for tyk = tilsæt mere væske.
    Hvis saucen er blevet for tynd = lad saucen koge mere ind.
  • Vend kyllingekød og asparges i saucen.
  • Smag til med salt og peber og evt. mere bouillon, hvis du savner med smag og kraft i saucen.

Tip til opskriften

Pynt med persille og måske lidt brøndkarse. Det ser godt ud og urterne giver lidt ekstra smag og krydring af retten. 
Lidt ærter og fine tern af gulerødder er en god måde at få lidt flere grøntsager med i dine høns i asparges. 

Vol au vent | Domestic Science
Hjemmelavet tarteletskaller. Her med butterdej som Vol au vent. Utrolig nemt at lave og eleverne kan lege med forskellige udskæringsformer. To lige store cirkler, hvori der laves et hul i den ene. Læg da den med hul i oven på den anden, pensl med æg og bag ca. 20-25 minutter eller hvad end butterdejspakken siger.

 

Velbekomme.

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide